Huvudingrediens
800 g hjortstek
Övriga ingredienser
500 g kantareller, putsade och sköljda
3 msk rostad lök
2 schalottenlökar, finhackade
1 kvist rosmarin, plockad
¼ tsk citronsyra
Rapsolja
Potatischips
Bladpersilja, hackad
30 g smör
Salt
Svartpeppar
Pocherade ägg
4 ägg
2 dl vinäger
Sky
2 dl kalvfond
3 dl rödvin
2 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
1 gul lök
Gör så här
Förr var hjortkött endast för kungligheter och personer som tillhörde hovet, de var de enda som fick äta och jaga det majestätiska djuret. Nu får alla, lyckligtvis, festa på dess goda kött. Man kan använda steken till en vardagsmåltid eller festmiddag beroende på tillbehören. Eftersom viltkött är magert bör man vara försiktig med att tillaga det för hårt eller länge.
Hjortstek
Sätt ugnen på 130°C.
Salta och peppra köttet, bryn runt om i het panna.
Stick in en termometer mitt i steken och stek den färdig i ugn tills innertemperaturen nått upp till 54°C.
Mixa rostad lök med rosmarin och smaksätt med havssalt, svartpeppar och citronsyra.
Rulla köttet i kryddblandningen och låt vila inlindat i folie.
Stek kantarellerna i olja. När de fått fin färg tillsätts salt, lök och en klick smör.
Sänk värmen och stek färdigt.
Pocherade ägg
Knäck äggen i vinägern och låt stå i 5 minuter.
Koka upp vatten, lägg försiktigt i äggen och dra av från värmen.
Kyl äggen i kallt vatten när de fått en fast konsistens.
Sky
Skiva gul lök och svetta den mjuk i panna, lägg i lagerblad och slå på rödvin.
Koka ner och slå sedan på kalvfond och kycklingbuljong.
Koka ihop till rätt konsistens och smak.
Vid servering skivas köttet och serveras med pocherade ägg, svamp och sky samt krossade potatischips. Strö över hackad persilja.
Vill du veta mer om våra olika gåvokort och vad de innehåller för delikatesser och produkter? Läs mer under Köp gåvokort.